A legegészségesebb 11 étel, amelyet mégsem eszünk
InfoRádió / The New York Times
Összeállította annak a 11 ételnek a listáját Johny Bowden amerikai táplálkozási szakértő, amelyek nagyon egészségesek - mégsem esszük azokat. Igaz, némelyikük még az Egyesült Államokban sem kapható bármelyik sarki közértben.
Több olyan étel is van, amely nagyon egészséges, mégsem fogyasztják - állítja az amerikai táplálkozási szakértő. Johny Bowden persze elismeri, hogy ez nem csak az emberek hibája, hiszen néhány kedvencét - például a portuláka vagy a guajáva - nem kapható minden sarki közértben.
"A világ 150 legegészségesebb étele" című könyv szerzője a beszerzési nehézségek figyelmen kívül hagyásával állította össze azt a listát, amelyet mindenkinek ajánl, aki törődik magával. Íme, a 11 legegészségesebb étel listája:
1. Cékla
Úgy gondoljunk a céklára, mint vörös spenótra, ugyanolyan gazdag ugyanis folsavban, természetes vörös pigmentjei pedig kimondottan hasznosak a rákbetegek számára.
Fogyasztása: frissen, nyersen vagy rostélyon sütve salátának. Főzés közben ugyanis elveszíti antioxidáns hatását.
2. Fejes káposzta
Nagyon gazdag szulforafanban, amely kutatók szerint serkenti rákfaló enzimek képződését.
Fogyasztása: ázsiai módra salátának vagy frissen hamburgerrel, szendvicsben.
3. Mángold
Íze és kinézete a spenóthoz hasonlít. Gazdag carotenoidban, amely védi az öregedő szemet.
Fogyasztása: felaprítva hirtelen ki kell sütni olívaolajban.
4. Fahéj
Segít szinten tartani a vércukrot és a koleszterint.
Fogyasztása: kávéra vagy zabkására szórva.
5. Gránátalmalé
A tapasztalatok szerint csökkenti a vérnyomást, ráadásul rengeteg antioxidánst tartalmaz.
Fogyasztása: egyszerűen meg kell inni.
6. Aszalt szilva
Antioxidánsokban gazdag.
Fogyasztása: sonkába burkolva és megsütve isteni.
7. Tökmag
Ez a tök legtáplálóbb része. Gazdag magnéziumban, amelyről azt tartják, hogy segít megelőzni a korai halált.
Fogyasztása: pirítva rágcsálnivalóként vagy salátára szórva.
8. Szardínia
"Maga az egészség - konzervdobozban". A szardínia igen gazdag omega-3 zsírsavban és kalciumban, gyakorlatilag nincs viszont benne higany. Ezen kívül tartalmaz vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, rezet, mangánt, és pótolja a B-vitamint.
Fogyasztása: olíva- vagy halolajban dobozolt szardíniát vásároljon. Fogyasztható magában, salátában, pirítóssal vagy djoni mustárral és hagymával összekeverve és kenyérre kenve.
9. Kurkuma
A kurkuma a "fűszerek szupersztárja", amelynek gyulladásgátló hatása van, és segít megelőzni a rákbetegséget.
Fogyasztása: tojásrántottába keverve vagy bármilyen zöldségétellel.
10. Mirelit fekete áfonya
Bár a fagyasztás csökkentheti bizonyos zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalmát, ilyen formában legalább egész évben hozzá lehet jutni a fekete áfonyához, és meg sem romlik. Állatkísérletek azt bizonyítják, hogy ez a gyümölcs javítja a memóriát.
Fogyasztása: joghurtba vagy csokoládés szójatejbe keverve, amelyet megszórhat mandulával.
11. Sütőtökpüré
Kevés kalóriát tartalmaz, viszont gazdag rostokban és az immunrendszert stimuláló A-vitaminban.
Fogyasztása: kis vajjal, fahéjjal és szerecsendióval összekeverve.